Naar boven

Wollen kleding wassen

Hoe moet je wol wassen?

Niet, wol is een stof dat zichzelf reinigt. Hang het een keer op en laat het door luchten en je wollen kleding is weer helemaal fris. Heb je toch een vlek erop kijk dan altijd goed naar de wasvoorschriften op de kleding. Meestal moet je het dan met de hand wassen. Pak dan een emmer met lauwwarm water en doe daar een klein scheutje wasmiddel bij dat bedoeld is voor wol. Voorzichtig de vlek eruit halen en daarna met water van dezelfde temperatuur uitspoelen. Van koud water schrikt wol en verliest het zijn model. Doe het dan voorzichtig droog deppen met een handdoek. Zeker niet uitwringen, want ook dan verliest het zijn model. Wat je ook kan doen is je wollen kledingstuk op een handdoek leggen en goed oprollen om het zo droog te krijgen. Maar zorg ervoor dat het niet te lang nat is, want dan gaat het stinken.

Wol gaat pluizen

Begint het wol te pluizen? Dat komt door wrijving en kan je niks aan doen. Dat is de eigenschap van wol. Je kan deze pluisjes eruit halen met een pluizentondeuse. Trek ze er zeker niet zelf uit, want daar gaat de kleding van kapot.

Hoe wordt wol gemaakt

Wol komt van een schaap af. Maar de helft van wat er van een schaap afkomt kan gebruikt worden voor kleding. Voordat het gebruikt wordt, wordt het eerst goed uitgespoeld. Nadat het gespoeld is, wordt het gesponnen en wordt er kleding van gemaakt.
Welke merken

De merken die wij in de collectie hebben die wol gebruiken zijn Expresso en Maison Scotch.