Hoe strijk je een overhemd?

Door Daan Castelijn - 20 februari 2019
Yes, een nieuw overhemd! En nu?
Meestal zijn mannen niet echt de specialisten in strijken, daarom hier enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe overhemd er top uit blijft zien.

Overhemd strijken, plan de campagne:

1. Zorg voor een schone strijkplank en werkplek. Vul je strijkijzer met water en zet een relaxt muziekje op waardoor je ontspannen wordt.
2. Ga zo aan de strijkplank staan dat de punt naar links wijst en de houder voor het strijkijzer rechts zit [in deze handleiding gaan we uit van rechtshandig, ben je linkshandig moet je alles precies andersom doen].
3. Zorg dat je strijkijzer warm is (check het label van het shirt voor de juiste temperatuur) en kijk of de stoom werkt.
4. Leg het overhemd op de strijkplank en zorg dat het kreukvrij ligt. De volgorde van de te strijken gebieden zie je in onderstaande afbeelding.

5. Zorg dat er spanning op de stof staat, trek de stof glad en start met strijken naar het boord toe. 'Verhoog de druk' bij elke strijkbeweging.
7. Wanneer je klaar bent met deel 1, ga je naar deel 2 enzovoorts.
8. Gebruik de stoomknop voor hardnekkige vouwen.
9. De body van het shirt is het gemakkelijkste. Daarna kom je bij de mouwen. Ook hier geldt strak op de plank werkt het beste. Bovenkant van het shirt naar links leggen en de manchetten rechts. 
10. Strijk eerst de mouwen en dan de manchetten.
11. Laatste onderdeel is de kraag. Vouw de kraag netjes dubbel en strijk deze in de vorm van links naar rechts.
12. Als je klaar bent hang je het shirt op een goede kleerhanger met het bovenste knoopje dicht. 

(Dit is slechts een handleiding, wij nemen geen garantie voor mogelijke schadegevallen ;-).